Przygotowania do wesela zwykle zaczynają się od jednego pytania: “ile wódki powinniśmy kupić?”. To faktycznie istotna kwestia, jednak aby zadowolić wszystkich gości, nie należy zapominać o urozmaiceniu alko repertuaru. To właśnie wino zyskuje coraz większą popularność na weselnych stołach. Trunek ten zdecydowanie będzie dobrym wyborem, aby wzbogacić kartę alkoholi i uczynić ją maksymalnie uniwersalną. A zatem: Jakie wino wybrać? Korek, czy nakrętka? Wytrawne, czy słodkie? Białe, czy czerwone? Przychodzimy z pomocą i odpowiadamy na te i inne pytania, dotyczące wina na wesele.
Jakie wina pasują do menu?
Każdy rodzaj wina ma wpływ na konkretne danie, a jego prawidłowe dopasowanie może dodatkowo poprawić jego smak. Zanim jednak przejdziemy do smaku, odpowiedzmy na pytanie: czy wino z zakrętką jest gorsze od, tego które posiada korek? Zdecydowanie nie! Dziś coraz więcej osób ma świadomość, że sposób zamknięcia nie ma wpływu na smak wina. Co więcej, wino z zakrętką ma kilka praktycznych zalet:
- Do jego otwarcia nie potrzebujemy korkociągu
- Możemy wielokrotnie szczelnie zamknąć wino, dzięki czemu nie wietrzeje
- Można je “pić na raty”
- Nie ma ryzyka, że wino okaże się “korkowe”, czyli przesiąknięte niechcianym smakiem i aromatem
Wytrawne, czy słodkie?
Myśląc o winie musimy poruszyć jeszcze jedną kwestię: koloru. A zatem: czerwone, różowe, białe? To nie jest najważniejsze. Szukając najbardziej uniwersalnego wina najlepiej celować w wina wytrawne oraz półwytrawne. To właśnie one potrafią podkreślić smak każdego dania, nie zalecamy zaopatrzania się w większe ilości win słodkich, gdyż one głównie pasują do ciast i deserów. Co więcej, trzymając linię lepiej wybierać wina wytrawne, jeden kieliszek to średnio 80kcal, w przeciwieństwie do win słodkich, gdzie spotykamy się ze 110kcal w jednym kieliszku.
Ostatnią kwestią godną omówienia są tak zwane wina “marketowe”. Im zdecydowanie mówimy nie jeśli chodzi o wybór trunku na wesele, czyli na ten najbardziej wyjątkowy dzień w naszym życiu! Dlaczego? Ogólnie rzecz biorąc są one niskiej jakości, a co dopiero mówiąc o smaku. W zdecydowanej większości są to wyroby winopodobne. W gamie naszych win znajdziecie jedyne, niepowtarzalne trunki, które przewyższają smakiem oraz jakością wszystkie wyżej opisane. Chcąc zadowolić gości weselnych właśnie takie nigdy Was nie zawiodą.
Białe, czy czerwone?
Zanim przejdziemy do opisu koloru danego wina, czyli szczegółu, zacznijmy od ogółu. A zatem: to jakiej barwy wino wybierzesz zależy od pory roku, w której planujesz wesele. Chociaż czerwone wina można pić o każdej porze roku to pasują one zwłaszcza do zimowych, mroźnych wieczorów. Wtedy wytrawne oraz półwytrawne wina czerwone wyjątkowo rozgrzeją nas, a podczas wesela i naszych gości. Jednak w porach letnich lepszym rozwiązaniem będą te delikatne i owocowe, czyli słodkie oraz pół słodkie. Taka propozycja będzie wręcz orzeźwiająca w letnie popołudnia.
Podczas ciepłych wiosennych oraz letnich dni szukamy orzeźwiających trunków, dlatego właśnie, organizując wesele w tych porach lepiej zaopatrzyć się z przewagą w wina białe. Są one nieco lżejsze, a co więcej pasują do większości dań. Te wytrawne oraz półwytrawne podkreślą dania z drobiem, rybami, cielęciną, a także wszelkie sery oraz wędliny. Białe wina słodkie i półsłodkie głównie podkreślają smak deserów owocowych, lodów, czy czekolad. Co najważniejsze, w ciepłe popołudnia i wieczory, odpowiednio schłodzone białe wino jest wyjątkowo odświeżające oraz orzeźwiające.
Wino białe
Większość specjalistów oraz koneserów podaje, że białe wina najlepiej pasują do ryb oraz drobiu, jednak można je podawać również do innych potraw.
Te lekkie i orzeźwiające znakomicie wpasują się do owoców morza, wszelkich warzyw oraz sałatek.
Białe wytrwane wina podkreślą smak serów kozich, kurczaka, wieprzowiny oraz ryb.
Jeżeli na weselu mają pojawić się dania z kuchni orientalnej, czy też przeważająca wieprzowina, polecamy wino białe półwytrawne, a słodkie i półsłodkie będą najlepszym wyborem podczas podawania słodkich ciast i deserów.
Co ciekawe białe wino posiada właściwości prozdrowotne. Zawiera silne przeciwutleniacze (tyrasol i hydroksytyrysol), które istotnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprzez zawartość przeciwutleniaczy może zwiększać wydolność płuc.
Podsumowując na pierwszym miejscu przy wyborze wina białego stawiamy na wytrawne oraz półwytrawne. Dlaczego? Są najbardziej uniwersalne, pasują do każdego dania. Poczynając od przystawek, a kończąc na deserach.
Wino różowe
Różowe wino może pojawić się na stole, jako ciekawa alternatywa dla wina białego lub dla tych, którzy nie mogą zdecydować się na wino białe, czy czerwone.
Wytrawne oraz pół wytrawne wina różowe głównie rekomenduje się do dań lżejszych takich jak: makarony, drób, ryby oraz owoce morza; także dobrze skomponują się z serami, sałatkami oraz daniami z grilla. Można się jednak pokusić o zamienne podawanie różowego oraz czerwonego wina, do cięższych, mięsnych potraw.
Z kolei te słodkie oraz półsłodkie idealnie podkreślą smak słodkich oraz słonych deserów. Słodkie różowe wino równoważy słone desery, powodując ciekawą fuzję smaków.
Mało kto wie skąd bierze się ten piękny delikatnie różowy kolor. Wszystko dzięki metodzie obróbki winogron. Ciemny kolor czerwonego wina jest wyłącznie zasługą… skórki winogrona. Więc do produkcji wina różowego winogrona są pozbawiane skórki, stąd właśnie ten wyjątkowy kolor.
Wino czerwone
Wytrawne czerwone wina idealnie podkreślają dania z dziczyzny, kaczki, gęsiny, a także wszelkich desek wędlin.
Z kolei półwytrawne świetnie wpasują się do cięższych mięsnych dań, między innymi z wołowiny oraz wieprzowiny.
Czerwone wino półsłodkie swoją delikatną cierpkością idealnie równoważy smak słodkich ciast, lodów oraz innych deserów. Również wyśmienicie podkreśla smak różnych serów, poczynając od twardych, kończąc na dojrzewających, a nawet pleśniowych.
No koniec słodkie wina czerwone, które najlepiej łączą się ze wszystkimi deserami.
Co więcej czerwone wina z niską zawartością alkoholu i wyższą zawartością tanin posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. Obecne w nich antyoksydanty, obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
sposób podania
Pierwsza i podstawowa zasada podawania wina brzmi: wino musi być odpowiednio schłodzone! Dlatego właśnie podając gościom wino nie powinno zabraknąć coolera, aby temperatura podkreślała walory smakowe, a nie ujmowała im.
Ogólna zasada podawania wina mówi, że temperatura nie powinna być wyższa niż 18°C oraz nie mniejsza niż 7°C. Pamiętajmy, że temperatura wina po wlaniu do kieliszka podnosi się natychmiast o 1-2°C.
Im wino słodsze, tym bardziej winno być schłodzone, im starsze, tym bardziej jego temperatura powinna być zbliżona do temperatury piwnicy.
Wina czerwone mogą być podawane nawet w temperaturze pokojowej, ale uwaga w temperaturze zimnego pokoju, czyli 16-20°C.
W niskiej temperaturze 0-5°C smak wina zostaje stłumiony. W kieliszku wino szybko się ociepla, dlatego radzimy wlewać do niego niewielką jego ilość.
Ciekawostka:
Istnieje sposób na szybkie, awaryjne schłodzenie wina. Trzeba tylko dosypać soli do coolera z lodem. Wystarczy 1 łyżeczka na litr.
Jak to możliwe?
Dzieje się tak, ponieważ w momencie gdy sól styka się z lodem, ten potrzebuje więcej ciepła do topnienia, a
ciepło pobiera z butelki, znajdującej się w coolerze.
Przydatny trik, który może uratować podczas niejednej kryzysowej sytuacji.
Podsumowanie
Decydując się na wino na wesele, zdecydowanie polecamy zaopatrzyć się w wina wytrawne lub półwytrawne, białe oraz czerwone, lecz z przewagą białych, ze względu na ich uniwersalność. To one właśnie idealnie podkreślą walory smakowe waszego menu.
Co do wina różowego, możemy zakupić kilka butelek jako zamiennik dla wina białego, idealne na wesele organizowane w lato. Schłodzone bezbłędnie orzeźwi waszych gości.
No i oczywiście nie może obejść się bez coolera, temperatura podawanego wina jest wręcz kluczowa.